Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Εικόνα 6 Καρπός Μπάρτον

Συγκομιδή

Κατά την ωρίμανση το φθινόπωρο η εξωτερική φλούδα (περικάρπιο) γίνεται  σκούρο πράσινο και σχίζεται στα 4 από την κορυφή προς τον ποδίσκο. Το σκληρό τσόφλι (ενδοκάρπιο) γίνεται καφετί-σταχτί, το περισπέρμιο σκουροκίτρινο και η ψίχα άσπρη προς κιτρινωπή. Η συγκομιδή γίνεται είτε με τίναγμα ή ράβδισμα ενώ κάποιο ποσοστό καρπών πέφτει μόνο του όταν ωριμάσει.

Εχθροί και ασθένειες

Κυριότεροι εχθροί της Πεκάν είναι η κίτρινη αφίδα και ο τετράνυχος. Η κίτρινη αφίδα εμφανίζεται Μάιο – Ιούνιο και προβάλει το φύλλωμα και εντοπίζεται πολύ εύκολα από τα μελιτώματα που εκκρίνουν οι αφίδες. Κατά τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ¨γέμισμα¨ του καρπού. Ο τετράνυχος εμφανίζεται από τον Ιούνιο και μετά και προσβάλει το φύλλωμα στο κάτω μέρος του δέντρου και το χρώμα των φύλλων γίνεται θαμπό με καφέ κηλίδες. Κυριότερη ασθένεια αναφέρεται το Κλαδοσπόριο οπού δημιουργούνται σκουροπράσινα προς μαύρα στίγματα στα πράσινα μέρη του φυτού σε ψηλή υγρασία. Άλλες ασθένειες που προσβάλουν την Πεκάν είναι ασθένειες του ξύλου. Χειμερινός ψεκασμός το Φεβρουάριο με εντομοκτόνα σε συνδυασμό με χαλκούχα σκευάσματα μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα των εχθρών και των ασθενειών.

Βιβλιογραφία

2015. Καρύδια Πεκάν: Καρπός… κερδοφορίας [Online]. Available: https://www.ypaithros.gr/καρύδια-πεκάν-καρπός-κερδοφορίας/ [Accessed].

DIMALLA, G. & VAN STADEN, J. 1977. The effect of temperature on the germination and endogenous cytokinin and gibberellin levels of pecan nuts. Zeitschrift für Pflanzenphysiologie, 82, 274-280.

DIMALLA, G. & VAN STADEN, J. 1978. Pecan nut germination—a review for the nursery industry. Scientia Horticulturae, 8, 1-9.

RYAN, E., GALVIN, K., O’CONNOR, T., MAGUIRE, A. & O’BRIEN, N. 2006. Fatty acid profile, tocopherol, squalene and phytosterol content of brazil, pecan, pine, pistachio and cashew nuts. International journal of food sciences and nutrition, 57, 219-228.

ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΓΕΩΡΓΊΑΣ, Α. Α. Κ. Π. Κ. 2010. Η καρυδιά Πεκαν [Online]. Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου. Available: http://moa.gov.cy [Accessed].



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι