Φυστικιά: Προληπτικά Μέτρα Μετά τη Φύτευση
Πότισμα
Ο ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι η στάγδην άρδευση. Αποφεύγονται η διαβροχή του κορμού, η οποία είναι καθοριστική για την προστασία από τη φυτόφθορα, καθώς και η μεταφορά μολύσματος εδαφογενών μυκήτων.
Εάν η άρδευση γίνεται με σπρέι, θα πρέπει να τοποθετούνται μεταλλικά κολάρα στο λαιμό, ενώ αν γίνεται με αυλάκια ή με κατάκλιση, να γίνονται διπλές λεκάνες. Επίσης, με τη στάγδην άρδευση παρεμποδίζεται αργότερα η αύξηση της σχετικής υγρασίας στην κόμη των δένδρων και κατά συνέπεια η εμφάνιση ασθενειών.
Ζιζανιοκτονία
Τα νεαρά δένδρα, κατά τα πρώτα χρόνια από τη φύτευσή τους, θα πρέπει να προστατεύονται από τον ανταγωνισμό των ζιζανίων, αλλιώς θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Επίσης, με την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης μειώνεται η υγρασία τόσο στη βάση του κορμού, όσο και στην κόμη των δένδρων, ενώ πολλά ζιζάνια είναι και φορείς της αδρομύκωσης. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ζιζανιοκτόνων στα νεαρά δενδρύλλια.
Φυτοπροστασία
Για τον περιορισμό των ασθενειών του λαιμού και του ριζικού συστήματος της φυστικιάς απαιτείται αρχικά η αποφυγή συσσώρευσης χώματος γύρω από τη βάση του κορμού και των ριζών. Επίσης, η δημιουργία πληγών κατά την διάρκεια του οργώματος και του φρεζαρίσματος πρέπει να αποφεύγεται καθώς ευνοούν τις μολύνσεις. Η μεταφορά μολύσματος μπορεί να γίνει και με την μεταφορά μολυσμένου εδάφους από τα γεωργικά μηχανήματα και τα εργαλεία. Συστήνεται η επιμελής απομάκρυνση των εδαφικών υπολειμμάτων. Το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη συστήνεται η επάλειψη του κορμού με βορδιγάλειο πολτό, ιδιαίτερα σε δένδρα που το σημείο εμβολιασμού είναι χαμηλά.
Κλάδεμα
Τέλος, με το σωστό κλάδεμα διαμόρφωσης, το οποίο ξεκινά από τον πρώτο χρόνο, επιτυγχάνεται καλός αερισμός και καλή διείσδυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό του δένδρου. Έτσι, περιορίζεται η σχετική υγρασία και κατά συνέπεια η εμφάνιση ασθενειών. Οι τομές κλαδέματος, ιδιαίτερα οι μεγάλες, θα πρέπει να καλύπτονται με επουλωτικό πληγών.