Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την καλλιέργειά του.
Ο γεωπόνος και παραγωγός σπαραγγιού στη περιοχή της Αριδαίας, Δήμος Αλμωπίας, Νομού Πέλλας, κ. Σταύρος Χατζηβασιλειάδης, απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την καλλιέργειά του σπαραγγιού.
Ποιες είναι οι κατάλληλες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια σπαραγγιού;
Η καλλιέργεια του σπαραγγιού, απαιτεί, η σύσταση του εδάφους να είναι αμμώδη (ελαφρύ έδαφος), να στραγγίζει καλά (να μην συσσωρεύει νερό στο υπόγειο και υπέργειο τμήμα του, να υπάρχει καλή απορροή στο έδαφος) και δεν προτιμά τα αργιλώδη και πηλώδη εδάφη. Για αυτό το λόγο, είναι προτιμότερο και ιδανικό για τη καλλιέργεια του σπαραγγιού να χρησιμοποιούνται «αμμουδερά» αγροτεμάχια.
Η καλλιέργεια του σπαραγγιού για να ευδοκιμήσει, απαιτεί κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο-Δεκέμβριο) χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των 5 βαθμών Κελσίου, έτσι ώστε να εισέλθει στο στάδιο του λήθαργου. Τη περίοδο της άνοιξης, απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες έτσι ώστε να έχουμε πρώιμη και καλή παραγωγή.
Ποιες ποικιλίες ευδοκιμούν/επικρατούν στη περιοχή της Αλμωπίας;
Στην περιοχή της Αλμωπίας, καλλιεργούνται ως επί των πλείστων ριζώματα σπαραγγιού που προέρχονται κυρίως από Ολλανδικές και Γαλλικές ποικιλίες. Οι Ολλανδικές ποικιλίες είναι αυτές που τα τελευταία χρόνια έχουν επικρατήσει λόγω της ποιότητας τους.
Η κυριότερη ποικιλία που καλλιεργούνταν τα παλαιοτέρα χρόνια ήταν η Darlise (γαλλική). Τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται τα Ολλανδικά υβρίδια:
- Vitalim
- Terralim
Επιπροσθέτως, πραγματοποιούνται δοκιμαστικά/πειραματικά, με νέα υβρίδια τα οποία ευελπιστούμε να μας δώσουν ποικιλίες πιο πρώιμες και πιο παραγωγικές.
Ποια είναι τα στάδια καλλιέργειας;
Η μεταφύτευση πραγματοποιείται τη περίοδο της άνοιξης, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Στα αρχικά στάδια ανάπτυξης του φυτού, αναπτύσσεται ο βλαστός και στη συνέχεια το φύλλωμα του φυτού. Καθ’ όλη τη διαδικασία ανάπτυξης, ο παραγωγός, τροφοδοτεί τη καλλιέργεια με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του, καθώς και την επαρκή ποσότητα σε νερό έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη σωστή και εύρυθμη ανάπτυξη του φυτού. Επιπροσθέτως, πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή ανάπτυξη του φυτού, είναι, η μη προσβολή του από παθογόνους μύκητες και έντομα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή φυτοπροστασία του φυτού όπως ορίζει ο εκάστοτε σύμβουλος/γεωπόνος του αγροτεμαχίου/παραγωγού. Η φυτοπροστασία πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να αποφευχθούν οι προσβολές των παθογόνων.
Η υγιής μητρική φυτεία σπαραγγιού, απαλλαγμένη από παθογόνα και θρεπτικά επαρκής, θα αποθησαυρίσει περισσότερες ουσίες στο ρίζωμα της κατά το εν λόγω φαινολογικό στάδιο, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα και ποσότητα παραγωγής την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Πότε γίνεται η εκκαθάριση του υπέργειου τμήματος;
Η εκκαθάριση του υπέργειου τμήματος πραγματοποιείται μετά την ξήρανση του υπέργειου τμήματος της φυτείας. Η ξήρανση του υπέργειου τμήματος της φυτείας πραγματοποιείται με τους πρώτους παγετούς, όπου στη περιοχή της Αλμωπίας είναι τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο. Τη περίοδο των παγετών, η φυτεία, διακόπτει της διεργασίες της και εισέρχεται στο στάδιο του λήθαργου έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα.
Η δημιουργία των αναχωμάτων (‘κρεβατιών’) πάνω στα οποία γίνεται η συγκομιδή ξεκινάει από τέλη Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Η πραγματοποίηση των αναχωμάτων («κρεβάτια») πραγματοποιείται σε περιόδους χωρίς βροχοπτώσεις ή χιονιού, διότι τα προαναφερθέντα προκαλούν συσσώρευση υγρασίας και κάνουν το έδαφος «βαρύ» (μη κατάλληλο για την επεξεργασία του). Η δημιουργία των «κρεβατιών» απαιτεί το έδαφος να είναι «ψιλό χωματισμένο» και «ελαφρύ».
Με ποιον τρόπο γίνεται η λίπανση της καλλιέργειας;
Γενικά η καλλιέργεια του σπαραγγιού, είναι αρκετά απαιτητική σε ποσοστά θρεπτικών μονάδων. Οι λιπαντικές μονάδες που χρειάζεται είναι οι εξής:
- 25-30 μονάδες αζώτου (N) ανά στρέμμα ,
- 12-15 μονάδες φωσφόρου (P) ανά στρέμμα
- 35-40 μονάδες καλίου (Κ) ανά στρέμμα
Η καλλιέργεια σπαραγγιού είναι μια πλήρως αρδευόμενη καλλιέργεια, η άρδευση γίνεται κυρίως με σταγόνες συνεχόμενης σταθερής ροής. Το σύστημα άρδευσης, για την καλλιέργεια του σπαραγγιού, είναι υπογείως στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στάδιο ανάπτυξης του φυτού. Η εγκατάσταση του συστήματος άρδευσης, πραγματοποιείται με την εγκατάσταση της φυτείας. Τα λάστιχα ποτίσματος τοποθετούνται σε βάθος 20-25 εκατοστών και στη συνέχεια τοποθετείτε το ρίζωμα του σπαραγγιού, σε θέση πάνω από το λάστιχο ποτίσματος. Μέσω του συστήματος άρδευσης γίνεται ένα μέρος της λίπανσης της φυτείας. Το υπόλοιπο ποσοστό που απαιτείται, πραγματοποιείται με επιφανειακή λίπανση σε διαφορετική χρονική περίοδο, η διαδικασία αυτή συνδράμει ώστε η καλλιέργεια να αποθηκεύσει θρεπτικές ουσίες απαραίτητες κατά την περίοδο της συγκομιδής.
Η καλλιέργεια είναι απαιτητική ως προς τις θρεπτικές μονάδες, και για αυτό το λόγο δέχεται μεγάλες εισροές λιπασμάτων και με τους δύο τρόπους(επιφανειακά-υδρολίπανση). Επίσης, στη καλλιέργεια του σπαραγγιού, για τη μέγιστη δυνατή απόδοση, η ισορροπημένη θρέψη είναι το κλειδί της επιτυχίας. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται και πληθώρα ιχνοστοιχείων, στοχευμένα στις απαιτήσεις του κάθε φαινολογικού σταδίου. Τέλος, μέσω του συστήματος άρδευσής, παρέχεται φυτοπροστασία του ριζώματος με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως ένα υγιές ρίζωμα θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Το ρίζωμα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από μυκητολογικούς και εντομολογικούς εχθρούς. Οι κυριότεροι εχθροί θα αναφερθούν παρακάτω.
Ποιες είναι οι εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τις καλλιέργειες σπαραγγιού;
Οι κυριότερες ασθένειες εδάφους που προσβάλλου την καλλιέργεια του σπαραγγιού είναι :
- Φουζάριο (Fusarium oxysporum)
- Ριζοκτόνια (Rizoctonia solani & Rizoctonia violacea).
- Πύθιο (Pythium spp.)
Οι κυριότεροι μύκητες που μπορούν να προσβάλλουν τον θάμνο είναι:
- Σκωρίαση (Puccinia asparagi),
- Στεμφύλιο (Stemphylium vesicarium)
- Βοτρύτης (Botrytis cinerea)
Οι κυριότεροι εχθροί που προσβάλλουν την καλλιέργεια του σπαραγγιού είναι:
- Ζεύζερα( Parahypopta Caestrum)
- Ophiomyia simplex
- Κριόκερος (Crioceris Asparagus)
- Αγριώτης (Agriotes spp)
- Τετράνυχοι (Teteranychidae spp.)
- Κολεόπτερα
- Θρίπας (Thripidae spp).
Τέλος σχετικά με το κόστος της καλλιέργειας, ο γεωπόνος κύριος Σταύρος Χατζηβασιλειάδης αναφέρει ‘’Το σπαράγγι είναι καλλιέργεια με υψηλές εισροές και υψηλό κόστος θρέψης ενώ το κόστος της φυτοπροστασίας είναι χαμηλότερο. Ωστόσο, η καλλιέργεια απαιτεί υψηλό κεφάλαιο για την τοποθέτηση πλαστικών νάιλον, τα οποία χρησιμοποιούμε με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας και πρωιμότητας. Το υψηλότερο κόστος είναι τα εργατικά καθώς η συγκομιδή πραγματοποιείται καθημερινά για δυο μήνες κάθε χρόνο.’’