Πώς φωτεινότητα και νερό επηρεάζουν την ποιότητα ελαιολάδου

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Πώς φωτεινότητα και νερό επηρεάζουν την ποιότητα ελαιολάδου

Πώς φωτεινότητα και νερό επηρεάζουν την ποιότητα ελαιολάδου

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Οι καρποί με το υψηλότερο φρέσκο βάρος (2,63 gr) συλλέχθηκαν στην άνω περιοχή του θόλου (Top) πλήρως αρδευόμενων ελαιόδεντρων, ενώ το χαμηλότερο φρέσκο βάρος (1,63 gr) μετρήθηκε στους καρπούς που συλλέχθηκαν από το Lower – Βόρεια περιοχή των δέντρων που υπόκεινται σε επείγουσα άρδευση μόνο.

Γενικά, στο ίδιο καθεστώς άρδευσης, οι καρποί με περισσότερη έκθεση στο ηλιακό φως έδειξαν υψηλότερο δείκτη ωρίμανσης και περιεκτικότητα σε λάδι σε σύγκριση με τους καρπούς που συγκομίστηκαν στην περιοχή Κάτω-Βορρά.

Οι ενδιάμεσες τιμές μετρήθηκαν σε καρπούς της περιοχής Κάτω-Νότου. Η συγκέντρωση του ελαϊκού οξέος στο ελαιόλαδο σημείωσε μείωση, καθώς υπήρξε αύξηση στο επίπεδο αναχαίτισης του φωτός, ενώ το λινολεϊκό οξύ (CLA) παρουσίασε αντίθετη συσχέτιση .

Μια θετική συσχέτιση μεταξύ του 3,4-DHPEA-EDA (πολυφαινολικές ενώσεις), της συνολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες στο λάδι και της ποσότητας φωτός που αναχαιτίζεται από τους καρπούς βρέθηκε σε όλα τα καθεστώτα άρδευσης.

Οι ίδιες φαινολικές ενώσεις έδειξαν αντίστροφη συσχέτιση με την υδατική κατάσταση του δέντρου, φτάνοντας τις χαμηλότερες τιμές στα έλαια που προκύπτουν από πλήρως αρδευόμενα ελαιόδεντρα.



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι

Κυκλοκόνιο ελιάς | Πρόληψη, διάγνωση και χειρισμοί αντιμετώπισής του

Γιατί είναι καλό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση σε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες;   Δικαιολογείται από το γεγονός ότι το κυκλοκόνιο προκαλεί πτώση των μολυσμένων φύλλων, αναμενόμενα

Διαβάστε περισσότερα