Οι σημαντικότεροι λόγοι ακαρπίας ενός δέντρου είναι οι εξής:
- Κακή επικονίαση / γονιμοποίηση των ανθέων λόγω μη επαρκών και κατάλληλων επικονιαστών
- Λόγω κακών καιρικών συνθηκών
- Μη επαρκής ή και σωστή θρέψη του οπωρώνα.
- Μη ευνοϊκές περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη του φυτού. Κάθε φυτικό είδος έχει τις απαραίτητες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Επομένως και για να παράγει καρπούς.
- Μειωμένη και μη επαρκής ποσότητα νερού κατά την άνθηση
- Μη επαρκείς χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα για τη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών. Όταν το δέντρο δεν έχει συμπληρώσει τις απαραίτητες ώρες ψύχους δε καταφέρνει να διαφοροποιήσει ανθοφόρους από βλαστοφόρους οφθαλμούς.
- Φυσική τάση της καλλιεργούμενης ποικιλίας για παρενιαυτοφορία
Παρενιαυτοφορία είναι το φαινόμενο όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία και παράγει ικανοποιητικά, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομα πτώση της παραγωγής που δεν οφείλεται σε παθολογικά ή σε κλιματολογικά αίτια, λόγω κατανάλωσης σε μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών αποθεμάτων. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε μη ποτιστικούς δενδρώνες. Μείωση της έντασης του φαινόμενου της παρενιαυτοφορίας μπορεί να γίνει με κατάλληλες τεχνικές κλαδέματος και λίπανσης από τον παραγωγό.
Οι παράγοντες που επιδρούν στην παρενιαυτοφορία είναι οι εξής: θερμοκρασία, βροχοπτώσεις, ορμονικά αίτια, ηλικία δένδρων, καλλιεργητικές φροντίδες
- Κατεστραμμένα άνθη λόγω ασθενειών, εχθρών, παγετών
- Νεαρά και ζωηρά δένδρα των οποίων η έντονη βλαστική ανάπτυξη αναπτύσσεται εις βάρος των καρποφόρων οργάνων. Θα πρέπει να φτάσουν σε μια συγκεκριμένη ηλικία τα δένδρα για αρχίσουν να παράγουν καρπούς
- Το μη σωστό κλάδεμα. Πρέπει να αφαιρείται η ταχεία βλάστηση γρήγορα έτσι ώστε να μην επηρεασθεί αρνητικά η περιεκτικότητα των καρποφόρων σε θρεπτικά συστατικά.
- Η χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων πιθανά να προκαλέσει καρπόπτωση
- Η υπερβολική αζωτούχος λίπανση, λόγο ότι προάγει τη βλάστηση
Για την αποφυγή της ακαρπίας στις καλλιέργειες μας συμβουλευόμαστε έμπειρους και εξειδικευμένους γεωπόνους για την εκάστη καλλιέργεια. Ειδικά η χρήση λιπασμάτων πρέπει να γίνεται με σωστές ποσότητες όπως και ποιότητες λιπάσματος.
Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE
Πηγή: Agravia.gr