Μύρτιλο το Βακκίνιο, Κοινώς «Μύρτιλο»

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Μύρτιλο το Βακκίνιο, Κοινώς «Μύρτιλο»

Μύρτιλο το Βακκίνιο, Κοινώς «Μύρτιλο»

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Εικόνα 1. Άνθος Μύρτιλου

Ο πολλαπλασιασμός του δεν πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές με σπόρο από το καρπό του αλλά το μητρικό φυτό αναπτύσσει νέους βλαστούς από τις ρίζες και δημιουργούνται έτσι τα νέα φυτά.  Αναλόγως τη περιοχή φύτευσης του, οι ημερομηνίες μεταφύτευσης διαφέρουν από αρχές της Άνοιξης για όλες τις περιοχές μέχρι και τέλος Φθινοπώρου για τις ζεστές περιοχές. Να αποφεύγετε η φύτευση του σε περιόδους έντονων καιρικών συνθηκών. Οι αποστάσεις φυτεύσεως ποικίλλουν από 2,0 – 3 m μεταξύ των γραμμών και 1,2-1,5 επί της γραμμής, ανάλογα με τη ζωηρότητα της ποικιλίας και τις εδαφικές συνθήκες

Οι καρποί από τα μύρτιλα, με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τρώγονται ωμοί φρέσκοι, αποξηραμένοι και κατεψυγμένοι. Επίσης μια ακόμη χρήση τους είναι στις φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών και στις βιομηχανίες τροφίμων.

Το μύρτιλο είναι φτωχό σε λίπος, νάτριο και θερμίδες και κατατάσσεται στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής και δικαίως θεωρείται ένα σύγχρονο «ελιξίριο της νεότητας». Τα μύρτιλα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών με αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση) καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες.

100 γραμμάρια φρέσκου μύρτιλου περιλαμβάνει:

Θερμίδες 57
Λίπος 0.3 g
Υδατάνθρακες 14.5 g
Φυτικές ίνες 2.4 g
Σάκχαρα 9,96 g
Πρωτεΐνη 0.7 g
Ασβέστιο 6 mg
Φώσφορο 77 mg
Vitamin A 55 mg
Vitamin C 10 mg

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι