Καλλιέργεια Φιστικιάς Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεται

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Καλλιέργεια Φιστικιάς Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεται

Καλλιέργεια Φιστικιάς Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεται

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Καλλιέργεια Φιστικιάς Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζεται

Η φιστικιά κατάγεται από την Κεντρική Ασία και ανήκει στην Οικ.: Anacardiaceae και το γένος Pistacia sp. Είναι είδος φυλλοβόλο, δίοικο, πρωτανδρικό, έχει μεγάλο μέγεθος και είναι μακρόβιο. Καρποφορεί στους πλάγιους απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς, σε ξύλο προηγούμενης βλαστικής περιόδου και έχει 3 περιόδους ανάπτυξης του καρπού.

Κύριες Ποικιλίες: Αιγίνης, Φουντουκάτη, Νυχάτη, Ποντίκης, Kerman, Joley, Mumtaz, Sirora, Bronte

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Κλίμα

Είναι δένδρο ξηροφυτικό και θέλει κρύους χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια.

Έδαφος

Ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά, καλά αποστραγγιζόμενα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο. Καταλληλότερα εδάφη είναι τα αμμοπηλώδη και παρουσιάζει μικρή αντοχή στα ελαφρώς αλατούχα εδάφη.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με εμβολιασμό σε όρθιο Τ από τον Ιούλιο – Σεπτέμβριο και in vitro με ιστοκαλλιέργεια.

Τα σημαντικότερα υποκείμενα είναι το P. terebinthus, το οποίο είναι ευαίσθητο σε φυτόφθορα και νηματώδεις, το P. terebinthus cv. Tsikoudia ο οποίο είναι ευαίσθητο σε φυτόφθορα και νηματώδεις, P. integerrima ο οποίο είναι ευαίσθητο σε βερτισίλλιο, το P. palestina, το Pionner Gold II και το UC Berkley I (UCB I).

Επειδή είναι ανεμόφιλο είδος απαιτείται η φύτευση αρσενικών σε αναλογία 1: 7.

Φύτευση

Η φύτευση γίνεται είτε σε τετράγωνα, είτε σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα είτε σε ισόπλευρα τρίγωνα είτε σε ισοϋψείς. Οι αποστάσεις φύτευσης δεν πρέπει να είναι μικρότερες από 6 x 6 μέτρα (συνήθως 7 x 7 μέτρα, και αναλογία αρσενικών:θηλυκών δένδρων 1:7).

Άρδευση

Η άρδευση είναι σημαντική καλλιεργητική τεχνική γιατί αν και ξηροφυτικό είδος έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό κατά την περίοδο γεμίσματος του καρπού (Ιούνιο-Αύγουστο). Το πολύ νερό όμως προκαλεί κλειστούς καρπούς και για τον λόγο αυτό προτείνεται στάγδην άρδευση ή με μικροεκτοξευτήρες.

Λίπανση

Βάσει βιβλιογραφικών δεδομένων η καλύτερη αναλογία είναι 15 μονάδες αζώτου, 4 μονάδες φωσφόρου (κάθε 2-3 χρόνια) και 15 μονάδες καλίου. Είναι απαιτητικό είδος σε κάλιο κατά την περίοδο γεμίσματος του καρπού (φαίνεται να βοηθάει το άνοιγμα των καρπών) ενώ εικάζεται ότι και το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία. Τέλος, διαφυλλικοί ψεκασμοί με σκευάσματα βορίου, πριν την καρπόδεση βοηθούν την υψηλή παραγωγή.

Κλάδεμα

Ποιος είναι ο σκοπός του κλαδέματος καρποφορίας;

  1. Διατήρηση σχήματος, Αφαίρεση ξερών κλάδων,Ανανέωση καρποφόρου ξύλου

Γενικά προτιμάται ελαφρύ κλάδεμα – κλαδοκάθαρος, γιατί με το αυστηρό μειώνεται η παραγωγή και αυξάνεται το ποσοστό κλειστών καρπών. Τα αρσενικά δεν κλαδεύονται, παρά μόνο για να οψιμίσουμε την άνθισή τους.

Ωρίμανση – Συγκομιδή

Συνήθως δεν ωριμάζουν όλοι οι καρποί ταυτόχρονα.
Κριτήρια ωριμότητας:

  • Εύκολη απόσπαση από άξονα ταξικαρπίας με απλό τίναγμα
  • Εύκολη απόσπαση περικαρπίου από ενδοκάρπιο

Η συγκομιδή γίνεται κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο με ραβδισμό ή τίναγμα ή και δονητές. Μέσα σε λίγες ώρες πρέπει να αποφλοιωθούν γιατί μαυρίζει το περικάρπιο και κατά συνέπεια και το ενδοκάρπιο. Τα φιστίκια ξηραίνονται είτε στον ήλκιο είτε σε ξηραντήρια σε χαμηλή θερμοκρασία και 65% σχετική υγρασία για πάνω από ένα χρόνο, αρκεί να έχουν απολυμανθεί από αφλατοξίνες κτλ.

Πηγή: agrosimvoulos.gr

We Love Pistacchio Avlonas



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι