Καλλιέργεια Σκόρδου: Συμβουλές Φύτευσης – Agravia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Καλλιέργεια Σκόρδου: Συμβουλές Φύτευσης – Agravia

Καλλιέργεια Σκόρδου: Συμβουλές Φύτευσης – Agravia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Τι χώμα και λίπασμα χρειάζεται το σκόρδο

Το έδαφος, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά πρέπει να είναι καλά κατεργασμένο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να μεγαλώσει το σκόρδο σε συνεκτικό έδαφος, οπότε το «κεφάλι» χοντραίνει ακανόνιστα και παραμορφώνεται.

Στην περίπτωση που πρέπει τα σκόρδα να καλλιεργηθούν σε αργιλώδες και βαθύ έδαφος, μόλις φυτρώσουν τα φυτά θα πρέπει να αποκαλυφτούν ελαφρώς οι βολβοί, ώστε να υποβοηθηθεί η ανάπτυξή τους.

Κατά την προετοιμασία του εδάφους καλό είναι να μη γίνεται εφαρμογή κοπριάς, διότι υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν σήψεις. Αντί κοπριάς μπορεί να ενσωματωθεί κατά την κατεργασία του εδάφους σύνθετο λίπασμα που περιέχει φώσφορο και κυρίως κάλιο.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, το σκόρδο την παίρνει από το θείο που υπάρχει στο έδαφος. Έτσι, αν θέλουμε τα σκόρδα μας να έχουν έντονη μυρωδιά, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε να ενσωματώσουμε και λίγο θειάφι ή να το χορηγήσουμε με τη μορφή λιπάσματος, όπως το θειικό κάλιο, το θειικό αμμώνιο, κ.ά.

Οι βραγιές που θα φιλοξενήσουν την καλλιέργεια του σκόρδου, πρέπει να έχουν μεσημβρινό προσανατολισμό και με μια ελαφρά κλίση, ώστε το περίσσιο νερό της άρδευσης να απομακρύνεται, διότι η μόνιμη υγρασία προκαλεί πολλές ζημιές στην καλλιέργεια.
Καλύτερη ποιότητα σκόρδων μπορούμε να πάρουμε αν η καλλιέργειά του ακολουθήσει μια άλλη σκαλιστική καλλιέργεια που δέχθηκε μεγάλες ποσότητες λίπανσης. Ωστόσο, μπορεί να συγκαλλιεργηθεί και με τα μαρούλια, τα λάχανα, το σπανάκι και τα ραπανάκια.

Αποστάσεις φύτευσης στο σκόρδο

Στο καλά θρυμματισμένο έδαφος χαράσσονται οι γραμμές φύτευσης σε απόσταση 30-40 εκατοστά η μία από την άλλη, ενώ πάνω στις γραμμές φύτευσης οι σκελίδες του σκόρδου τοποθετούνται σε απόσταση 15 εκατοστών περίπου μεταξύ τους. Έτσι, για κάθε καλλιεργούμενο τετραγωνικό μέτρο θα χρειαστούν 100 περίπου σκελίδες σκόρδου.

Οι σκελίδες τοποθετούνται εύκολα στο έδαφος με μόνη την πίεση του χεριού, διότι το βάθος φύτευσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 εκατοστά. Με άλλα λόγια, τα βολβίδια του σκόρδου – σκελίδες, τοποθετούνται με τη μύτη προς τα πάνω και ίσα – ίσα να σκεπαστούν από το χώμα.

Η επιλογή των σκελίδων γίνεται με οπτικά κριτήρια. Δηλαδή καλοσχηματισμένα και μεγάλα βολβίδια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργήσουν φυτά υγιή και παραγωγικά.



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι