Καλλιέργεια Καστανιάς: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Καλλιέργεια Καστανιάς: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Καλλιέργεια Καστανιάς: Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Το κάστανο αποτελεί καρπό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (άμυλο, σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες), μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, C, ενώ αποτελεί τροφή με αρκετά υψηλή θερμιδική αξία χωρίς χοληστερόλη (189 θερμίδες / 100 γραμ.). Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας. Σημειωτέον επίσης πως η βιταμίνη C είναι θερμο-ανθεκτική και επομένως δεν διασπάται κατά το βράσιμο ή ψήσιμο των καρπών. Η γεύση της σάρκας του καρπού είναι υπόγλυκη, ζαχαρώδης και στους άγριους καρπούς ελαφρά πικρή, ιδιαίτερα όταν τρώγεται με το περισπέρμιο (χνουδωτή επιδερμίδα).

Επιπλέον, είναι σημαντικό πως κάστανα συνιστώνται στην Παιδιατρική για τη θεραπεία περιστατικών γαστρεντερίτιδας και κοιλιακών ανωμαλιών νηπίων και παιδιών καθόσον αποτελούν τροφή χωρίς γλουτένη. Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι επίσης υψηλή και, σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, το κάστανο περιέχει λίπη σε πολύ χαμηλό επίπεδο (μόνον 2-5%).

Στα βρασμένα κάστανα παρατηρούμε αύξηση στην περιεκτικότητά τους σε νερό, αλλά μείωση της πρωτεΐνης και αύξηση της περιεκτικότητας σε λίπη. Αντίθετα, στα ψημένα κάστανα, η πρωτεΐνη δείχνει αυξημένη, όπως και οι αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ τα διαθέσιμα σάκχαρα μπορεί να αυξηθούν κατά 25%, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού επιπέδου.

Πηγή: agrosimvoulos.gr



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι