Ανάλυση Στοιχείων Φυτικού Ιστού και Θρεπτικών Διαλυμάτων

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ανάλυση Στοιχείων Φυτικού Ιστού και Θρεπτικών Διαλυμάτων

Ανάλυση Στοιχείων Φυτικού Ιστού και Θρεπτικών Διαλυμάτων

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των αναλύσεων φυτικού ιστού είναι ότι υποδεικνύει τι έχει απορροφήσει επακριβώς το φυτό από το θρεπτικό διάλυμα, ενώ η ανάλυση θρεπτικού διαλύματος υποδεικνύει την διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων στο θρεπτικό διάλυμα προς απορρόφηση από το φυτό. Η απορρόφηση τω θρεπτικών στοιχείων από το φυτό μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες όπως, η κατάσταση του υποστρώματος, περιβαλλοντικές συνθήκες ή και το φυτό το ίδιο. Για παράδειγμα ο μη επαρκείς φωτισμός ή οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από το φυτό.

Η χρήση της ανάλυσης φυτικού ιστού για τον έλεγχο της θρέψης ενός φυτού βασίζεται στο γεγονός ότι η υγιής ανάπτυξη ενός φυτού προϋποθέτει τα ποσοστά κάθε θρεπτικού στοιχείου να είναι σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στον φυτικό ιστό.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται ενδεικτικά επίπεδα θρεπτικών στοιχείων υγειών φυτών σε τομάτα, αγγούρι και μαρούλι.

Στοιχείο Τομάτα Αγγούρι Μαρούλι
N% 4,5 5,25 4,3
  4,5-5,5 5,0-6,0 3,0-6,0
P% 0,7 0,75 1
  0,6- 1,0 0,7- 1,0 0,8- 1,3
K% 4,5 4,75 5,4
  4,0- 5,5 4,5- 5,5 5,0-10,8
Ca% 1,5 3 1,5
  1,5- 2,5 2,0-4,0 1,1- 2,1
Mg% 0,5 0,75 0,42
  0,4-0,6 0,5- 1,0 0,3-0,9
Fe(ppm) 100 125 120
  80-150 100- 150 130-600
B (ppm) 50 40 32
  35- 60 35-60 25-40
Mn (ppm) 70 70 70
  70-150 60-150 20-150
Zn (ppm) 30 50 45
  30-45 40- 80 60-120
Cu (ppm) 5 8 14
  4-6 5- 10 7- 17
Mo (ppm) 2 2 2- 3
  1- 3 1- 3 1-4
N:K ratio 1 1,1 0,8
  0,9-1,2 1,0-1,5  

(Resh, 2016)

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι