Βελτίωση Μετασυλλεκτικών Ιδιοτήτων Τομάτας με LED

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Βελτίωση Μετασυλλεκτικών Ιδιοτήτων Τομάτας με LED

Βελτίωση Μετασυλλεκτικών Ιδιοτήτων Τομάτας με LED

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest


Οι καρποί της τομάτας έχουν υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου, το οποίο αυξάνεται κατά το στάδιο της ωρίμανσης του καρπού. Σε μελέτες που έχουν δείξει έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τεχνητού φωτισμού LED στο μετασυλλεκτικό στάδιο της καλλιέργειας επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά λυκοπενίου.

 

Τα επίπεδα λυκοπενίου αυξήθηκαν κατά 30 με 60% σε καρπούς που εκτέθηκαν σε φωτισμό LED σε σχέση με καρπούς που δεν εκτέθηκαν. Με μία ώρα μόνο έκθεσης των καρπών σε τεχνητό φωτισμό LED μετασυλλεκτικά αυξήθηκαν κάποια εμπορικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά καθώς και η συγκέντρωση λυκοπενίου.

Οι καρποί που εκτέθηκαν σε LED με υψηλή αναλογία ερυθρού/υπέρυθρου φάσματος είχαν καλύτερη συνεκτικότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους και είχαν αυξημένα επίπεδα λυκοπενίου κατά 41% σε σχέση με τους καρπούς που δεν εκτέθηκαν σε LED με υψηλή αναλογία ερυθρού/υπέρυθρου φάσματος.

Βιβλιογραφία:

Nájera, C. et al. (2018) ‘LED-enhanced dietary and organoleptic qualities in postharvest tomato fruit’, Postharvest Biology and Technology, 145, pp. 151–156. doi: 10.1016/j.postharvbio.2018.07.008.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE



Πηγή: Agravia.gr

Μείνεται Συντονισμένοι